Basische voeding

Balans is key!

Planten en kruiden kunnen veel meer voor ons betekenen dan we denken!
Planten ademen, voeden en genezen ons. Ze zijn licht verteerbaar en rijk aan vitamines, mineralen, enzymen, plantaardige eiwitten, essentiële vetzuren, vezels, water en levensenergie. Planten bevatten géén antibioticaresten, hormonen en cholesterol. Win-win dus!

Met elke hap die je neemt kun je er voor kiezen om je lichaam optimaal te voeden (of juist te belasten). Nu hoef je niet te denken dat je enkel planten en kruiden mag eten voor een goede gezondheid. Er is altijd ruimte voor zuurvormende voeding (en dan bedoelen we niet het voedsel wat er voor zorgt dat je gezicht samentrekt), wat zeker ook (met mate!) belangrijk is voor een goede stofwisseling. Zolang je eetpatroon maar bestaat uit een overschot aan basische voeding , zodat je zuur-base balans in evenwicht blijft.

Wat is nu een goede balans?

Zorg dat je 80% basische en neutrale voeding en slechts 20% zuurvormende voeding eet. Wanneer je de focus legt op planten en kruiden dan eet je al snel meer basisch. Zuurvormende voeding, zoals vlees, vis, kaas, ei, maar ook volkoren producten en peulvruchten moeten altijd gecompenseerd worden met basische voeding. Eet je een bord volkorenpasta of een stukje vlees/vis/ei? Zorg altijd voor een overschot aan groenten (base) en (verse) kruiden. Eet je een volkoren (spelt) boterham? Zorg dat deze rijkelijk belegd is met groenten in de vorm van bijvoorbeeld rauwkost, spreads, verse kruiden en kiemen. Heb je zin in een glas wijn? Drink hier een groot glas water bij en begin de volgende dag met een groene smoothie en een extra schep Wurzelkraft. Een vetrijk ontbijt met ei en spek na een avondje uit zal je zuur-base balans niet ten goede komen!

Wat is basisch en wat is “zuur”?

Basische en neutrale voeding

 baseoverschot

  groenten, fruit

gierst, quinoa, amarant, boekweit

noten, amandelen

  bladgroen 

tamme kastanjes/-meel

  verse kruiden en kiemen

groentesappen

  WurzelKraft

TafeltheDekje

fruitsappen (met water)

  MorgenStund'

(zoete) aardappelen

rijst-, haver-, amandelmelk 

 neutraal

  hoogwaardige plantenoliën (lijn-, hennep-, raap- en olijfolie)

kokosvet, ghee

boter, room


Zuurvormende voeding

  vis

volkorenproducten, bij voorkeur van spelt

lijnoliekwark

  vlees

peulvruchten

  eieren

melk (bij voorkeur op basis van geit) 

  soja- en lupineproducten

agavesiroop, honing

melkproducten als kaas, yoghurt


Beperk zoveel mogelijk

  varkensvlees

fast food, kant-en-klaar producten

zoute knabbels

  vleeswaren

alcohol

  zoetstoffen

witmeel

noedels

  geraffineerde suikers 

soft- en energydrinks

fructose houdende dranken & snoep 


Gezond en basisch eten betekent niet dat je alleen maar op een blaadje sla of stronk bleekselderij hoeft te kauwen. Basische voeding is over het algemeen een stuk lager in calorieën en hier kun je daarom veel meer van eten! Gezonde voeding saai? Niet als je het ons vraagt! Pannenkoeken, granola, muffins, burgers en patat (ok-ok, dan wel de healthy variant) staan dagelijks op ons menu.

Basische recepten