Zonnevlecht, Gezondheidscentrum in Budel

Mijn VastenKuur

Leidraad voor een vastenkuur zonder crisis en voor een gezonde energiestoot

Hebt u een energiestoot nodig?
Probeer dan uw variant van reiniging en regeneratie

Iedereen die gezond en fit is kan vasten. Rust en kalmte zijn belangrijke voorwaarden om een vastenkuur door te voeren. Stress en tijdsdruk mogen er absoluut niet zijn.
Niet iedereen kan op dezelfde manier vasten, vaak is er onvoldoende kracht door oververzuring en demineralisatie.
Iemand die niet gezond is, uitgeput is of medicijnen neemt laat zich eerst, voor hij de vastenkuur aanvat, adviseren door een dokter, gezondheidstherapeut of een vastenbegeleider, of versterkt eerst zijn lichaam met de tweede variant, met Mijn KrachtKuur.

Mijn VastenKuur, vasten zonder crisis
Deze moderne tijd is niet alleen uitermate hectisch, maar ook extreem zuurbelastend voor onze stofwisseling. Daarom is het zo belangrijk regelmatig door gerichte reinigings- en regeneratiefasen te ontlasten en tot rust te komen. Vasten is zo een fase van ontzuring en ontslakking van lichaam, geest en ziel, een fase van vitalisering en remineralisatie om onze zuur-base huishouding in evenwicht te brengen.

Vasten is een manier om bijzonder effectief uw innerlijke te reinigen en tot bezinning te komen. Het zuivert de gedachten om zo nieuwe krachten op te doen. Vasten zonder crisis volgens Peter Jentschura
is balsem voor lichaam, geest en ziel. Iemand die een vastenkuur op die manier heeft ervaren weet dit naar waarde te schatten en er van te houden.

Om de dag goed te beginnen voert u vitaliserende droge borstelingen uit. Diep in- en uitademen in de vrije natuur versterkt de stofwisseling, bevordert de doorbloeding en bouwt stress af. Bovendien kunt u een licht aeroob bewegingsprgramma, meditatie, yoga, Tai Chi enz. in deze vastenkuur integreren.

Grondig doorgespoeld en gereinigd wordt het lichaam door het drinken van mineraalarm water en door het gericht gebruik van kruidenthee.

Basische lichaamsverzorging activeert de huid en de slijmhuid om zuren en gifstoffen uit te scheiden en ontlast het lichaam en zijn uitscheidingsorganen.

Basenopbouwende vitale stoffen zijn vooral in de vastentijd belangrijk, om het lichaam te versterken en de reinigings- en regeneratieprocessen te ondersteunen. Regelmatig gedurende de dag neemt natuurlijke zuivere plantaardige vitale stoffen.

De zeven basisprincipes van Mijn VastenKuur

1. Alleen drinken gedurende de zuiverende vastendagen
Tijdens de vastenkuur drinken we de 7x7 KruidenThee samen met water. Andere geschikte dranken zijn groentebouillons, groentesappen en in mindere mate fruitsappen gemengd met water.
2. Niet eten tijdens de zuiverende vastendagen, maar wel ruim vitale stoffen in de vorm van WurzelKraft nemen.
3. Basiche lichaamsverzorging regelmatig doorvoeren door lig- en voetbaden, wassingen, spoelingen, BasischeKousen, BasischeStulpen, wikkels en massages.
4. Alle uitscheidingen bevorderen
De nieren goed doorspoelen en met WurzelKraft mineraalrijk ondersteunen, de darmen regelmatig zuiveren (basische inloop), bewust en diep inademen, de huid basisch ontzuren, zweten en borstelen.
5. Het onnodige vermijden
Dat telt voor alles, wat „gewoonten" zijn geworden, maar het lichaam schaden zeker tijdens een vastenkuur. Dit telt voor nicotine, alcohol, zoetigheden, bonenkoffie, zwarte thee en voor medicamenten
die gemist kunnen worden.
6. Ontdoe u van de dagdagelijkse beslommeringen
Geen tijdschriften, geen radio en geen TV. Tracht psychische overprikkeling en sensaties te vermijden. „Verzorg" u met bijvoorbeeld klassieke of rustige muziek, verfijnde literatuur, ontspanning enz.
7. Gedraag u natuurlijk
Dat doen, wat lichaam en ziel ten goede komt. Indien u vermoeid bent wil dat zeggen uitslapen. Hebt u te weinig beweging ga dan wandelen, sporten of zwemmen. Als u vast, dan doet u die dingen die u fijn vindt zoals u bezig houden met uw hobby's, lezen dansen, muziek beluisteren enz.

Voordelen van vasten
• Natuurlijke zuivering, ontslakking en regeneratie
• Doet de kilos wegsmelten
• Zorgt voor een stralende mooie en fluweelzachte huid
• Vergemakkelijkt de overgang naar een gezondere levenswijze
• Versterkt de zelfgenezende krachten en geeft nieuwe energie
• Een oeroude gelukbrengende weg naar innerlijke tevredenheid

Mijn VastenKuur op een doelgerichte manier beginnen

1e dag: Voorbereidingsdag
bijvoorbeeld woensdag
Eet de voorafgaande dag (voorvastendag) verse, vezelrijke en waterhoudende voedingsmiddelen zoals, groenten, sla, rauwkost, zaden, MorgenStund' en fruit. Door de grote hoeveelheid vezels in deze voeding neemt het stoelgangvolume toe en dat zorgt voor een grote voorreiniging van afzettingen in de darmen.
Voor deze darmreiniging is het uitermate belangrijk dat u ook
1 liter 7x7 KruidenThee en
2 liter water drinkt.
De voeding mag geen vlees, noch melk of melkproducten bevatten, geen vis, geen deegwaren en geen vooraf klaargemaakte voedingsproducten, geen zoetigheden, geen alcohol enz.
Denk er ook aan om tijdens de maaltijden niet veel te drinken. Het juiste tijdstip daarvoor is één tot anderhalf uur voor of na het eten. Als u tijdens het eten drinkt worden maagsappen verdund en kan het lichaam de voeding niet meer optimaal verteren.
We bestuderen bij het begin van onze vastenkuur de zeven basisprincipes van het vasten en bereiden ons innerlijk voor deze regels tijdens het vasten te respecteren.
Op deze dag schakelen we om van een onrustig hectisch leven op innerlijke rust, we nemen ons voor om tijdens de zuivere vastendagen alleen maar te drinken en lichaam, geest en ziel te reinigen.

Voor de duur van de vastenkuur houden we ons aan volgende afspraken:
Wat warmere kleding dan gewoonlijk, voldoende ondergoed om vaker te kunnen wisselen, eventueel een warmwaterfles, een inloopapparaat (irrigator), een goede huidolie, een borstel om droog te borstelen bijvoorbeeld de energieborstel, 7x7 KruidenThee, MeineBase het basischmineraal badzout, een badborstel, BasischeKousen, BasischeStulpen (kousen zonder voet), WurzelKraft, MorgenStund'gierst-boekweit pap, natuurrijst, water, groenten en wat fruit.

Optimale duur van Mijn VastenKuur
12 dagen, waarvan
• 2 dagen voorbereiding
• 8 dagen zuiver vasten
• 2 dagen vastenbreken

Reinigen - ontslakken - goedvoelen

De avond van de eerste afstemmings- en opstartdag in de vastenkuur gaan we nog een keer wandelen in de open lucht en nemen dan voor het slapengaan nog een warm basisch voetbad van 30 - tot 90 minuten.
We drinken een kopje 7x7 KruidenThee en 2 glazen water. Tot slot nemen we 2 theeepels WurzelKraft. 's Nachts kunnen de BasischeKousen worden gedragen.

2e dag Voorvastendag

Ontbijt: Voor het ontbijt worden 1 kopje 7x7 KruidenThee en 2 glazen water gedronken. Als ontbijt laat men ½ liter water met 3 eetlepels MorgenStund' gierst-boekweit pap licht opwellen, laat deze pap wat afkoelen, meng er 1 à 2 eetlepels WurzelKraft onder en dan lepel per lepel eten.

Voormiddag: 1 kopje 7x7 KruidenThee en 2 glazen water, 1 à 2 theelepels WurzelKraft.
's Middags: Ongeveer één uur voor het middageten 1 kopje 7x7 KruidenThee en 2 glazen water met één à twee eetlepels WurzelKraft, bij het middageten rauwkost bijvoorbeeld salade en/of gestoomde groenten.

Namiddag: Eerst een kopje 7x7 KruidenThee en 2 glazen water, 1 à 2 theelepels WurzelKraft en tot slot een appel.

's Avonds: Voor het avondeten 1 kopje 7x7 KruidenThee en 2 glazen water. Als avondeten gestoomde groenten en 1 à 2 eetlepels WurzelKraft. Deze avond nemen we dan een basisch voetbad van 30 tot 90 minuten. Daarna een inloop uitvoeren (darmspoeling met 1 liter lichaamswarme 7x7 KruidenThee en 1 mespunt MeineBase).

3e - 10e dag: Zuivere vastendagen
Begin elke dag met een vitaliserende droogborsteling. Tijdens de ZUIVERE VASTENDAGEN wordt er alleen gedronken! De dagelijkse hoeveelheid kan 3 tot 5 liter bedragen, steeds 1/3 Kruidenthee, 2/3 water en ½-1 liter groentebouillon.

's Morgens: 1 à 2 kopjes 7x7 KruidenThee, 3 à 4 glazen water met 1 à 2 eetlepels WurzelKraft die u zo neemt of in de thee mengt.

Voormiddag: 1 kopje 7x7 KruidenThee en 2 glazen water met 1 à 2 eetlepels WurzelKraft

's Middags: 1 à 2 kopjes 7x7 KruidenThee klaarmaken, daaronder 1 à 2 theelepels WurzelKraft mengen en met slokken uitdrinken, daarbij 3 à 4 glazen water en later ½ liter groentebouillon.

Namiddag: 1 kopje 7x7 KruidenThee en 2 glazen water met daarbij 1 à 2 theelepels WurzelKraft.

's Avonds: 1 à 2 kopjes 7x7 KruidenThee en 2 glazen water met 1 à 2 eetlepels WurzelKraft, een avondwandeling met diep doorademen, een warm basisch voetbad van ca. 30-60 minuten en/of Basische Kousen

's nachts, ga vroeg naar bed eventueel met een warmwaterkruik of moorkussen en een vochtig warme basische leverwikkel.

3. dag: 's Morgens eten we rijstslijm. Bereiding: 3 eetlepels natuurrijst in ½ liter water zachtjes laten koken tot rijstslijm, vervolgens door een zeef drukken en de drinkklare rijstslijm laten afkoelen, meng
er 1 à 2 eetlepels WurzelKraft onder en met slokken drinken. 's Avonds: Geniet van een 60-120 minuten
basisch ligbad met regelmatige borstelmassages.

4. dag: Voetbad en/of BasischeKousen respectievelijk Basische Stulpen (kousen zonder voet). 's Avonds voeren we onze tweede inloop uit.

5. dag: Voetbad en/of Basische Kousen respectievelijk Basische Stulpen.

6. dag: Geniet van een 60-120 minuten durend basisch ligbad. 's Avonds voeren we onze derde inloop uit.

7. en 8. dag: Voetbad en/of Basische Kousen respectievelijk Basische Stulpen. Op de achtste dag voeren we onze 4e inloop uit.

9. dag: Voetbad en/of Basische Kousen respectievelijk Basische Stulpen.

10. dag: Een basisch ligbad van 60 tot 120 minuten. 's Avonds doen we onze 5e inloop.

Bijzondere aanwendingen

De Basische Kousen lenen zich voor elke rustfase, de Basische Stulpen voor elke activiteit.

Tijdens de vastenkuur worden meermaals groentebouillons gedronken.

Rustig opbouwen zonder tijdsdruk

Wat heb je nodig voor deze twaalfdaagse VastenKuur:
• 250 gram 7x7 KruidenThee of 100
• 660 gram WurzelKraft
• 750 gram MeineBase
• 500 gram MorgenStund'

Basische ligbaden kunnen tijdens de vastenkuur steeds genomen worden met als badduur 30 tot 90 minuten of langer. Basisch opbouwende vitale stoffen onder de vorm van WurzelKraft en de aangegeven
hoeveelheden 7x7 KruidenThee kunnen naar behoeven en ten allen tijde verhoogd worden. Aerobe bewegingen in de vastentijd, liefst in open lucht, activeren de bloedsomloop, onderhoudt of bouwt waardevolle spiermassa op, activeert de vetverbranding en ondersteunt de ontslakking.

11e dag: Vastenbreken

1e Opbouwdag
Voor het vastenbreken heeft men 1 tot 3 opbouwdagen nodig, afhankelijk van hoelang men heeft gevast. De verteringssappen moeten eerst weer tot stromen komen. Gun u ook de nodige tijd en rust bij het weer opbouwen van het eten. Vermijdt vanaf nu het rijkelijk drinken bij de maaltijden. Grote hoeveelheden vloeistof neemt u best een uur voor of na de maaltijd. Let er op dat u goed kauwt om het eten goed te vermengen met speeksel want de vertering begint in de mond.

's Morgens: 1 à 2 kopjes 7x7 KruidenThee met 1 à 2 eetlepels WurzelKraft en 2 glazen water.

Voormiddag: 1 kopje 7x7 KruidenThee, 3 à 4 glazen water, 1 à 2 theelepels WurzelKraft, daarna 1 rijpe appel, goed kauwen en inspeekselen.

's Middags: Voor het middageten 1 à 2 kopjes 7x7 KruidenThee, 2 glazen water, 1 à 2 eetlepels WurzelKraft, 's middags een aardappel/groentesoep.

Namiddag: 1 kopje 7x7 KruidenThee, 2 glazen water en 1 à 2 theelepels WurzelKraft.

's Avonds: Voor het avondeten 1 à 2 kopjes 7x7 KruidenThee, 2 glazen water, 1 à 2 eetlepels WurzelKraft, bij het avondeten tomatensoep.

12e dag: Vastenbreken

2e Opbouwdag
Opnieuw zijn goed kauwen en goed inspeekselen belangrijk.

Ontbijt: Voor het ontbijt 1 à 2 kopjes 7x7 KruidenThee, 2 glazen water, 1 à 2 eetlepels WurzelKraft. Bij het ontbijt 1 bord MorgenStund' gierst-boekweit pap.

Voormiddag: 1 kopje 7x7 KruidenThee, 2 glazenwater, 1 à 2 theelepels WurzelKraft en daarna een
rijpe appel.

's Middags: Voor het middageten 1 à 2 kopjes 7x7 KruidenThee, 2 glazen water, 1 à 2 eetlepels WurzelKraft, bij het middageten sla, aardappelen en groenten.

Namiddag: 1 kopje 7x7 KruidenThee, 2 glazen water, 1 à 2 theelepels WurzelKraft.

's Avonds: Voor het avondeten 1 à 2 kopjes 7x7 KruidenThee, 2 glazen water, 1 à 2 eetlepels WurzelKraft, bij het avondeten groentestamppot of quinoa/aardappelen met groenten.

De opbouwdagen bieden de kans op nieuwe gewoontes. Het lichaam reageert gevoeliger, let eens op hoe goed die basenopbouwende voeding en basische lichaamsverzorging u doet. Regelmatige ontlastingsdagen met groenten, rauwkost, zaden en fruit zullen in de toekomst een waardevolle bijdrage voor uw gezondheid leveren.

Geen badkuip?
Neem dan elke avond een voetbad van ca. 30 - 90 minuten of langer, eventueel nog één à twee voetbaden gedurende de dag en op de tweede, vijfde en achtste dag 's avonds een vochtig warme wikkel 30 minuten op de leverstreek leggen. Daarover legt u een warme kruik!

Neem zogenaamde „oplopende voetbaden", waarbij men begint op een matige temperatuur en men alle 5 minuten warm water toevoegt. Daardoor neemt de temperatuur van het voetbad keer per keer toe.
Met dit soort voetbaden realiseert u een bijzonder goede ontslakking. Masseer of borstel tijdens het voetbad alle 5 minuten uw voeten en enkels en dit van boven naar onder in de uitscheidingsrichting.

Basische Kousen in rustfases
Basische Stulpen bij activiteiten
Een andere zeer effectieve ontslakkingsmogelijkheid is via de BasischeKousen en BasischeStulpen.
De dunnere binnenkousen respectievelijk de BasischeStulpen worden voor een korte tijd in loogwater gedrenkt, goed uitgewrongen en over de benen of de armen getrokken. De stulpen worden onbedekt
of onder de kleding gedragen. Over de kousen worden de droge buitenkousen gedragen.

Opgelet!
Spataders worden niet gemasseerd en ook niet geborsteld! Met spataders neemt u ook geen heet bad, dat mag slechts op een temperatuur van 28 à 30°C.

De basische inloop, een natuurlijke methode om de darmen te reinigen

In „Mijn VastenKuur" speelt de basische inloop om de darmen te reinigen een belangrijke rol. 80% van ons immuunsysteem zit in de darmen. De darmen worden ook wel eens de „wortel van de plant mens" genoemd. Bovendien is de darm één van de belangrijkste organen om gifstoffen en restproducten van onze
stofwisseling uit te scheiden. Daarom verdienen de darmen een bijzondere verzorging. Met de basische inloop wordt een deel van de dikke darm zachtjes gereinigd en van schadelijke afzettingen bevrijdt. Daardoor worden zijn levensbelangrijke functies van resorptie en uitscheiding verbetert.

Gebruik
Op de tweede dag (voorvastendag) en op de 4e, 6e, 8e en 10de dag van de vastenkuur maken we met 1 liter lichaamswarme 7x7 KruidenThee en 1 mespunt MeineBase een basische inloop. De basische inloop, een- tot tweemaal per maand, biedt ook tijdens de vastenkuur een nuttige ontlasting van de dikke darm
en van het hele organisme. De inloop heeft zich al bewezen tijdens Mijn KrachtKuur, maar ook bij darmproblemen zoals verstopping en opgeblazen gevoel en bij alle mogelijke vergiftigingen zorgt het
voor een zeer effectieve reiniging van het organisme.

Voordelen
• Oeroude natuurgeneeswijze
• Natuurlijke methode om de dikke
darm te reinigen
• Eenvoudig in het gebruik
• Zachte ondersteuning van de
ontslakking

P. Jentschura ontzuringsproducten